Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2010 10:26 - Парламентът си направи пореден университет, докато чалгата оглушаваше църквата
Автор: molinesia Категория: Политика   
Прочетен: 1010 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 09.07.2011 10:35


Чета аз вчера тук и там из мрежата, как парламентът одобрил създаването на частен университет в Перник, как всички депутати единодушно и мълчаливо гласували предложението и как проектът се ползвал с личната протекция на президента Първанов и подкрепата на премиера Борисов.  Чета още, как интересът към българските университети е спаднал с 50 на сто и как бъдещият  университет по телекомуникации, компютри и архитектура, е бил акредитиран,  сиреч  „оценен“ положително по строги показатели, сред които "достъпност на средата" и "наличие на материална база за спортна дейност"...
Чета всичко това и се питам, какво оправдава създаването на този университет при отчитането на спад наполовина на интереса? Откъде ще се ˝набавят˝ хабилитираните преподаватели? Няма ли да са пак от старите, държавни университети, сиреч те ще бъдат източвани като човешки ресурс, докато бюджетите им се ˝свиват˝ многократно, целогодишно, отново ˝отгоре˝, в името на кризата, разбира се. Нищо, че от десетилетия сме с най-ниския в ЕС процент от държавния бюджет, отделян за образование, т.е. колкото и да се свива той, от него ˝сериозна икономия˝ не може да се получи. Напротив, само ще се стагнира още повече и без това традиционно финансово пренебрагваната образователна сфера у нас. 

 Чета и се питам, къде е обществото, къде са хората, на чиито гръб се прави всичко това, защо ги няма, защо мълчат, позволяват  и подминават без внимание създаването от   българския парламент и българското правителство на пореден  ТЕХЕН, защото е частен, не държавен, не на обществото университет? Докога българските управници, вместо да се грижат за онези образователни институции, които са на всички, на обществото, на държавата, както повелява мястото, на което са поставени  от същото това общество, ще  имат за първа грижа обгрижването на корпоративни интереси и унищожаването, ликвидирането, при това единодушно, системно, методично, съвсем целенасочено на общественото образование в страната и  държавното университетско такова, а с това и на едно от най-прогресивните социални достижения на съвременната демокрация и либерална държава - общодостъпността на образованието?

Разбира се, въпросите ми няма как да не зазвучат ултрареторично на фона на факти като тези, че  почти по същото време, когато в парламента се случва всичко това, на площада пред храм-паметника "Ал.Невски" се вихрят кръшни ориенталски ритми и оскъдно пременени фолк-диви. Така в кратък интервал от време Парламент и Столична община ни направиха свидетели на две уникални "Културни събития", достойни за Книгата на рекордите:  първият си направи пореден университет, така че  като него втори няма сигурно нийде вече по света, докато втората лежерно предостави площада пред храм-паметника на "новата  вълна", отпратила с мълниеносна бързина  страната ни във възможно най-дълбокото и безкислородно място на културните дълбини.

Не че и това няма да преглътне толерантното българско православие и дълбоко спящият синод на БПЦ, но  след като това се одобрява и толерира и от  общинската управа на столицата во главе с доскорошната просветна министърска Фандъкова, то значи в скоро време следва да очакваме хабилитирани чалгарки, доценти и професори по поп-фолк, които напълно основателно следва да бъдат поканени да преподават и приобщавата възпитаниците на Духовната семинария към чалга-музиката като специфичен български принос към развитието и утвърждаването на  балканския мултикултурализъм, както за по-културно и благозвучно бихме нарекли тоталната чалгизация, заляла българската страна,  включително и висшето образование.... 





Гласувай:
1



1. injir - Просто сме, , уникални, , във всяко ...
13.06.2010 10:32
Просто сме ,, уникални,, във всяко едно отношение...
цитирай
2. sparhawk - Синода
13.06.2010 10:39
който громи Мадона, "Хари Потър", "Здрач" и ACDC си мълча докато полуголи селянки се тресяха на най-святото му място.
Всеки си достига нивото някога.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: molinesia
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 204247
Постинги: 109
Коментари: 275
Гласове: 1485
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930