Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2009 18:09 - За "спецовете" в просветното ни министерство
Автор: molinesia Категория: Политика   
Прочетен: 3236 Коментари: 15 Гласове:
3

Последна промяна: 18.10.2009 10:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди време вдигнах тук клипчето с Астерикс и Обеликс по  повод бюрократичния гнет. Днес отново ми се наложи да изпитам безсилния гняв от посредствеността и некомпетентността, които се прикриват под маската на чиновническия формализъм.

В отговор на мое писмо, изпратено до съответния отдел на образователния ни министериум надлежно и прилежно, препоръчано и подпечатано, както си му е редът, с молба за компетентна намеса и съдействие по повод на възникнал  проблем, днес по телефона ми се обади някакъв господин. Без да се представи въобще, което явно не е счел за необходимо, защото може би това не влиза в неговите чиновнически  обязаности, вместо да ми обясни, какво е предприето във връзка с молбата ми за съдействие от страна на оторизираните за целта цял отдел чиновничета с гръмкото име Инспекторат,  този човечец започна да спори с мен по повод една дума в писмото.

Най-интересен обаче е финалът на разговора ни. Той приключи също така "анонимно", както и започна. Когато казах на човечето отсреща, че такива като него са  върхът на компетентността,  ако тя се състои в това, да  спорят с мен за една дума, вместо да направят проверка по случая и да ми съобщят резултата,  то ми затвори телефона. Звъни ми, за да ми затвори телефона. Така си вършат работата тия човечЕта.

Все ми се искаше да мисля, че хората като тях  получават държавната си министерска заплата, за да обслужват  другите хора като мен, които им я осигуряват  и правят смислено съществуването на длъжностите им. Уви, явно съм била в грешка, защото човечецът започна да търси сметка на мен  - просителят, без въобще да си направи труда, както се предполага за такива случаи - да провери на място обстоятелствата и документите.

Излиза, че чиновниците в нашите министерства имат за задача не да служат на гражданите,  а точно обратно - гражданите да служат на тях и да се чувстват едва ли не виновни, ако си позволят да обезпокоят тяхно чиновническо величество  с  непосилна  за чиновническите ментални възможности словесна стилистика.


Тагове:   министерство,


Гласувай:
3



1. cefulesteven - Моли, извини ме, но трия сълзи от ...
17.09.2009 18:25
Моли, извини ме, но трия сълзи от смях.
Не е злорадство, изобщо не е смешен проблема, но просто представих си как такъв тръгва да спори с теб за думата.

По-голям абсурд от поведението му в живота извън бюрократичната му проекция и бюрократичното влияние, едва ли има, но абсурдите в тази среда са безкрай. Нещастниците работещи в сферите ги поддържат, защото тези абсурди ги крепят.

Мислех си, че компютрите ще им бият дузпата, но няма да стане скоро.

Иначе от диалога ви, знам, че би се получил невероятен трагикомичен разказ.
цитирай
2. анонимен - same old song..
17.09.2009 19:18
не получавате писмен отговор и отивате да ги съдите...охооооо още по-голяма веселба - БГ СЪД НЕ РАБОТЕЛ...
но пък какъв избор при гласуване - ГЕРБ, ДСБ, БСП ....- партии като за 8 милиарда население
цитирай
3. molinesia - cefulesteven,
17.09.2009 21:17
Че то си е точно такова - трагикомично. У нас решиш ли като добър гражданин да следваш правилата, те чака незавидната участ на муха с вързан крак - хем се движи, хем си е на същото място. Ако има наглед на Аристотеловия неподвижен двигател, то това е нашият бюрократичен апарат - съвършена машина: всичко друго се движи, действа, прави нещо, а тя нищо и въпреки това, съществува и даже се "възпроизвежда", става повече, повече неподвижност за сметка на подвижността, на изменението, на напредъка. Наистина е абсурд.
цитирай
4. molinesia - quote=анонимен]не получавате писмен отговор и отивате да ги съдите...охооооо още по-голяма веселба - БГ СЪД НЕ РАБОТЕЛ...
17.09.2009 21:20
Хората пестят матирали - пликове за писма, пощенски разходи, но най-вече носене на отговорност, защото телефонното обаждане не може да бъде...доказателствен материал в съда...
цитирай
5. анонимен - molinesia - ами ами
17.09.2009 22:04
съдебните дела са привилегия за богатите по цял свят, ...но бг държавна администрация е зпазена СВЕТОВНА марка...къде е Никито Василев всъщност и неговото електронно правителство! Друга ХИМЕРА!
на практика всичко трябва да бъде на е-майла, какви пликове, препоръчани писма...в 2009-та година. Това трябва да си искаме, а не да им пишем писма и да се напрягаме да разберем нечленоразделната реч на неграмотните администратори.
Къде е й бат' Бойко...с поредната голяма кошница обещания..
цитирай
6. molinesia - ами ами
17.09.2009 22:13
Мисля, че ги надценяваш с тия претенЗии за електронност. Не виждаш ли, че хората по прост телефон не умеят да общуват, да се представят, камо ли да проведат разговор,нищо не им се разбира, какво остава за електронна преписка, която поне у нас не само че не съществува като практика, но няма и никаква документална стойност. Така че да живее Каменната ера, към която ни тегли настойчиво всяко следващо, ново правителство на Голямата уста и нищожните дела.
цитирай
7. анонимен - ами ами амииии
17.09.2009 23:36
fully agree - тия са от stone age и няма какво да търсят в ОБРАЗОВАТЕЛНОТО или което и да е министерство. ДА СЕ МАХАТ. Време е децата от добрите средни и висши училища да стажуват по тези места, а има и от детските градини, които може и да свършат работа...все пак сме е еопхата на информационните технологии

цитирай
8. анонимен - Майко мила! Ама ти вярно ли вярваш, ...
18.09.2009 11:52
Майко мила! Ама ти вярно ли вярваш, че негово величество чиновникът е там за да ти помогне? Ама моля ти се, слез на земята! Хората там са назначени не заради знанията и уменията си, а защото са някакви на някой (сещаш се, стринка, леля, учинайка на братовчеда на...) и са там за да си прекарат времето до пенсия без да си дават зор! А кои сме ние? Ние сме онези досадници, които, о ужас!, си позволяваме да нарушаваме свещеното им спокойствие и да ги занимаваме с някакви си там проблеми, догато те горките са страшно заети с пиенето на 5-тото кафе, клюкарстване за колежката от съседния офис, обсъждане на новата прическа, оправяне на маникюра и евентуално решаване на кръстословици и четене на вестници. Обаче последните две неща се практикуват рядко, защото изискват прекалено много умствена дейност! Е, при това положение, как изобщо ти е хрумнало да безпокоиш горките хора с проблема си?!
Шегата на страна, влизам ти в положението, но за съжаление това е родната бюрокрация! Застаряващи лелки и чичковци, които знаят, че няма да ги мръднат от топлите им местенца до пенсия и съответно изобщо няма нужда да се престарават чак толкова в изпълнението на служебните си задължения!
цитирай
9. molinesia - Вярвам, не вярвам,
18.09.2009 12:02
какъв ми е изборът? Имам ли друг? Защото другото е да се откажа от търсене на решението та проблем, който се отнасяше до прекъснати здравноосигурителни права поради неплатени вноски от съответното училище. При такъв казус какво друго да направя освен да потърся съдействието на "компетентните лица"? Като в миши капан сме - или рискуваш капанът да те сдъвче, докато се протягаш за сиренето, или умираш от глад, в случая от болест.
цитирай
10. анонимен - айде де - никакво даване
18.09.2009 13:52
тормоз до дупка..докато свършат работа. и да не се вземат насериозно, че са жалка работа
Успех
цитирай
11. molinesia - А, разбира се,
18.09.2009 14:02
Няма да се даваме без бой. Сега ще им спретна още едно упражнително за домашно, пък да видим...:)
цитирай
12. анонимен - Направената проверка не установи нарушения
20.09.2009 10:33
Корупцията в средното образование множи задкулисните си форми

Ранен следобед, жега. Чакам на спирката да се метна на мобилна фурна "1", по-известна сред столичани като тролей № 1. Пред мен дърво, а на дървото две кабърчета скромни крепят лист с букви огромни: КЪРТИ, ЧИСТИ, ИЗВОЗВА.
Дали от юлската жега, или от медийното облъчване, но в един момент си представих листа така: "Б. Борисов: кърти, чисти, извозва". Представих си как неговите министри, грабнали къртачни машини, сложили каски и ръкавици, влизат в министерствата. Представих си министъра на образованието: фина жена пристъпя в бетонирана овехтяла сграда с пропукани тръби, от които изтичат много пари, и един левомер (наподобяващ водомер) с вечен показател "00,00 лева". По тръбите висят табелки с надпис: "Направена е проверка и не се установиха нарушения".
Всички говорят за корупцията в образованието, но за образованието по корупция никой дума не отваря. А то започва още със записването в детската градина. На софийските родители се обясни, че информационната система за записване се създава с цел да се избегне корупцията при приема на децата, но във всички остана съмнението за корупция при изграждането на системата. Делегираните права на педагогическите съвети да определят собствени критерии за прием също създаде благоприятна среда за уроците по корупция.
Корупцията при записването в I клас е вече утвърдено правило в някои столични училища. Чрез дарение или връзки, а вече има и нова дефиниция - "купуване на влияние", родителите успяват да вкарат децата си в "елитно училище".
С въвеждането на делегираните бюджети в провинцията се установиха и нови форми на корупция - купуване на първокласници. Във Велико Търново учители купуват ученици срещу 50 лв. Както политиците си купуваха избирателни гласове, така и

учениците вече имат своята цена

Страхът от съкращаване на паралелки обърна посоката на парите от училището към родителите.
Новост в корумпираната образователна среда откриха родителите на учениците след VII и VIII клас. Т.нар. "слаб успех" в края на учебната година, изразяващ се в писане на масови тройки за годишни оценки по предмети, отряза пътя до желаните гимназии. "Поканите" от учителите към родителите и учениците "да си продължи детето в IХ клас в нашето училище, защото с тези тройки никъде няма да го приемат" пораждат съмнения за целенасочени училищни действия за задържане на учениците на всяка цена. Много родители на ученици в VII клас в края на учебната година разбраха мръсната игра на учителите "слаб успех - невъзможност за класиране в елитна гимназия - задържане в нашето училище - запазена паралелка - запазени заплати". Разбраха и защо директори и учители задържат свидетелствата за завършване на основно образование с обяснения "не им трябва за кандидатстване" - защото надеждата ученикът да пропусне срокове и да отпадне от класиране, за да остане в "нашето училище", крепи учителския колектив. Обещанията, че в "нашето училище" ще изкара по-висока диплома, защото в университетите "приемат по успех от дипломата", са бонус към училищните оферти.
Как може родителят да противодейства на корупцията "образователна среда"? Как да разкърти поредното безумие, стоварило се на гърба на децата?
По закон министърът на образованието чрез администрациите на регионалните инспекторати по образование (РИО) упражнява контрол върху дейността на училищата. Но малцина знаят, че експертите от РИО основно контролират учителите кои учебници избират, а за тези с грешния избор "препоръчват" на директора да ги уволни с констативен протокол от проверка. Като споменавам думите "закон" и "експерти", не мога да пропусна трите "К" - експертите К. и К., както и техния началник К. на РИО София град.
За тях законите не важат, когато трябва да оправдаят действията на директор, успешно изчистил столично училище от кадърни учители и изпразнил сградата от ученици!
Как може учител или родител да противодейства в тази "експертна среда"? Как да разкърти поредното "експертно прикриване" на овластения директор, осигуряващ послушни учители-оценители на учебници, на изпитни работи от конкурси и матури?
Според правилника на МОН Инспекторатът извършва проверка на сигналите, молбите и жалбите срещу незаконни или неправилни действия или бездействия на експерти и началници. Подаден сигнал в Инспектората на МОН за нарушения на експерт или директор води до проверка на... подалия сигнала и уведомяване на директора, експерта или началника, че лицето Х е подало сигнал и е описало нарушение. Следват и указания как да се заличи и прикрие нарушението - документи се преправят, протоколи се съставят, учители се принуждават да обясняват, че няма нарушение и написаното в сигнала не отговаря на истината. След което подателят на сигнала получава писмо от министъра, от което разбира, че е направена проверка по проблеми, за които той не е сигнализирал, и не са открити нарушения. Чисто е училището, чисти са експертите, чист е директорът,

чист е началникът

В деловодната система на просветното ведомство се архивират данните на недобросъвестния гражданин, който си е позволил да клевети с жалби и сигнали чистото и свято място - образователната система.
Как може гражданинът да противодейства на престъпленията в тази "инспектирана по заповед на министъра образователна среда"? Как да разкърти поредното "министерско прикриване" на овластени мошеници, заели директорски, експертни и началнически постове? Да защитава от престъпни посегателства личността, правата на гражданите и правовия ред в държавата е задача на Наказателния кодекс. В него се определя кои деяния са престъпления и какви наказания се налагат за тях. Но в него думичката "корупция" липсва. Корупцията не е понятие на наказателното право. Корупцията е заела място във всекидневния български език, в предизборното говорене и в евродокладите, но не и в наказателното право. Думата "корупция" произхожда от латинската дума "corruptio" и буквално означава "разваленост", "изхабеност", "лошо състояние".
Да бъдеш корумпиран е качество, което високо се цени в образованието с корупция. Хора с доказан опит в прикриване на далавери и закононарушения има по всички звена в образователната верига - от детската градина до университета. Характерното за тях е, че не се страхуват от къртачите. Те знаят, че могат по всяко време да сложат табелката "Направена е проверка и не се установиха нарушения", защото гореописаните деяния не съставляват престъпления по НК. Колкото повече се "шуми" за корупцията в образованието, толкова по-малко хора вярват, че корупцията може да се изКЪРТИ, да се изЧИСТИ и да се изВОЗИ от всекидневнието на българина. А това може да се случи, но са необходими три неща: енергия, желание и отговорност от политиците.
Ранен следобед, жега. Стоя на спирката. Мобилна фурна "1" спря пред мен и скри дървото с обявата.

цитирай
13. анонимен - Врели некипели!
20.09.2009 20:50
Врели некипели!
цитирай
14. molinesia - Мда,
21.09.2009 18:38
Точно защото сме много врели и кипели, затова пускам нещастния ти, неаргументиран коментар!
цитирай
15. spasymyr - Ама нещастници са верно е
23.09.2009 00:32
Не ги съжалявам, защото за мен си ми е по жал,но тези заоблени гъзове незнаят,а и не допускат,че на тоя народ може да му прекипи и ще ги помете, както казва комшията - като свиня баберка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: molinesia
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 202613
Постинги: 109
Коментари: 275
Гласове: 1485
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031