Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2010 13:56 - Несвоевременни размишления за смъртта и скръбта
Автор: molinesia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 626 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.07.2011 15:49


по повод една катастрофа

 

 

Да, за катастрофата над Катин става дума, за трагичното събитие, което потопи мнозина в скръб, а  у други  извика догадки, съмнения, предположения и вадене на стари призраци от скрина на историята. Но каквито и да са причините, няма как да не изглежда потресаващо и страшно, когато нищо неподозиращи, невинни живи, отишли да почетат мъртвите, вместо това, увеличават поводите за панахиди. Още по-страшно и зловещо е, когато в един и същи ден новинарските емисии на всички медии разгласяват  на първо място вести и възпоминания все за нелепи смърти на големи групи хора – тази на полската делегация, и на децата,  загинали в Лим. По-страшно и зловещо е дори в сравнение с избиванията по време на война, защото това е смърт на много хора във време на мир, а значи във времето, когато човешкият живот се очаква да е  най-цЕнен и най-ценЕн.  Звучи парадоксално, знам, но като че ли тъкмо нелепостта на смъртта прави този живот да изглежда свят, защото загубата му е толкова непредвидима, колкото и ненужна.

 

 

Разбира се, много може да се обсъжда още и със сигурност това ще се прави от много други освен мен, но трагедии от този вид  няма как да не провокират редом с екзистенциалните питания за живота и смъртта и по-частни, почти еретични заради злободневността си въпроси, като например, бихме ли скърбили  по същия начин, ако  подобно нещо се бе случило с наши политици и управници? Дали тази скръб би била предизвикана повече от тяхната невинност или достойнства, както е със скръбта по загиналите ни деца и пасажерите на полския самолет, и по-малко от  присъщата човешка съпричастност, солидарност и страхопочитание пред общочовешката уязвимост заради човешката ни тленност?

 

Казано накратко, разполагаме ли днес с български актуални образци за ценността на човешкия живот заради уникалността на личностите, които го живеят, така както поляците имат своите в лицето на президента си, заявил готовност да поеме риска на пътуване със стар самолет, за да не товари с големи разходи данъкоплатците?  С  което смъртта му придобива смисъла на загуба не само за неговите близки и неговия народ и не само  защото е нелепа, а защото е смърт на човек, способен да се грижи и да бъде отговорен за хората, които са му гласували доверието си.Същото, но много по-афористично и изящно изразено откриваме и в думите на Марк Твен:

 

"Човек трябва да живее така, че когато умре и на гробаря да му е мъчно."

 image






Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: molinesia
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 203567
Постинги: 109
Коментари: 275
Гласове: 1485
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930