Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2009 19:36 - Петиция
Автор: molinesia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 421 Коментари: 0 Гласове:
1



Моля, подкрепете петицията за предотвратяване на използване на генно-модифицирани организми (ГМО) в България ето тук http://forthenature .org/petitions/ 12#signed

Ето и подробности:
1. Сега действащият закон забранява отглеждането на ГМО култури в България, които са традиционни за страната, вкл. всички зеленчуци и овошки. Също забранява отглеждане на ГМО в защитени територии и на 30 км около тях, за да се предпазят сродните диви видове, както и животните. Поправките в закона премахват всички забрани. Поправките вече минаха през комисиите по околна среда и земеделие в парламента и се очаква много скоро да минат и през зала. Та време няма никакво и трябват действията на всички.
Миналата седмица имаше протест срещу премахването на забраните за отглеждане на ГМО, на който бяха 20 човека. На въпроса ми защо, организаторите не са потърсили големите медии за да популяризират проблема и да привлекат хора, ми се отговори, че са опитали, но медиите са отказали. Тоест нуждата от активност е належаща.
2. Европа не ни задължава да въведем ГМО! Европа беше принудена под натиска на СТО да либерализира режима за производство и продажба на ГМО в ЕС, но в приетата като резултат директива остави предпазна клауза, която дава право на всяка държава по отделно да прецени дали и как да разреши ГМО, стига да има съмнение за вреда. Презумпцията е  - трябва да е доказано, че не вреди, иначе имаш право да откажеш достъп на даден ГМО вид и храна, която го съдържа, на своя територия. Комисията начело с Барозу се опита вече да принуди Унгария да приеме ГМО царевица, но Унгария се защити и европейските институции присъдиха правото на нейна страна. Срещу България няма заведена наказателна процедура заради рестриктивния режим спрямо ГМО, има изпратено писмо с препоръка за хармонизиране на законодателството в тази област, което касае и системата за съгласуване, и общественото обсъждане и др., не само рестриктивния режим. ЕК не може да ни задължи да отменим забраните за ГМО. И ние както други европейски страни можем да се възползваме от предпазната клауза – от ЕС 6 държави имат пълна забрана за ГМО, други 6 са забранили царевицата MON810. Натиска от ЕК спрямо страните членки не се дължи само на пререканията със СТО дали се ограничава свободният пазар, но и самият Барозо е голям привърженик на ГМО, подозирам, че е сериозно „лобиран”. Монсанто и др. дават сериозни пари и в Европа за лобиране, но все още нямат позициите, които имат в САЩ, Латинска америка и Азия, за наша радост.
3. В противоречие на европейските принципи за ГМО и други обществено значими въпроси е начинът, по който правителството без обществен дебат, набързо иска да прокара промените.
4. Под натиск на СТО, ЕС разреши ГМО храните, но въведе задължително етикиране, че съдържат ГМО за всички със съдържание над 1%.
Официално в България няма храни етикирани за ГМО, защото не са постъпвали такива заявки. Официално обаче има засечени продукти съдържащи ГМО соя над 1% без съответния етикет – кренвирши и вафли. Вярно е, че в България вероятно нелегално се внасят ГМО суровини, ГМО храни, вероятно се гледат и ограничени площи замърсени с ГМО култури. Но това се дължи на лош контрол и може да бъде коригирано чрез подобряване на контрола и санкции. Тоест поправимо е и се дължи на нелегален внос на ГМО суровини.
5. Ако обаче в България се разреши отглеждането на ГМО, единственият източник на не-ГМО храна от разрешените култури, ще остане внос от „чисти” държави, защото след няколко години всички площи ще бъдат замърсени с модифицирания генотип. За разрешените култури няма да имаме избор какво да гледаме, всичко ще е ГМО. Или ще трябва да ползваме ГМО култура родно производство или да внасяме, което обаче ще повиши цената на „чистата” храна.
6. Защо е рисковано използването на ГМО храна?
Защото няма задълбочено независимо научно изследване, което да доказва, че е безвредна. Не може да се вярва на изследванията проведени от компаниите производителки, защото явно имат интерес, а и имат лоша история за разпространение на лъжи относно безвредността на други техни продукти. Изследванията на независими научни екипи показват по-скоро увеличаване на риска от алергии, астма, тумори, и репродуктивни проблеми при приемането на ГМО храна.
Пример, царевицата МON810 има вграден ген от бактерия, благодарение, на който произвежда токсин убиващ паразитите по царевицата. Проблемът: този токсин убива не само целевия вредител, но и другите насекоми, като също преминава в почвата и водата, където остава непроменен повече от месец. Крави хранени предимно с фураж от тази царевица увеличават процента на случаите на стерилитет и тумори при новородените. Въздействието на този токсин върху човека не е изследвано задълбочено.

Аз обаче като родител съм ужасен и не искам учените да добият информацията на гърба на децата ни.

Опитът тихомълком да се приемат промени в закона за ГМО, с които да се разреши отглеждането на такива култури в България е ужасяващ. Редно е хората чието здраве и природни ресурси се застрашават, да бъдат пълно информирани за рисковете и тяхното мнение да бъде взето предвид при либерализирането на режима. Последните изследвания доказват, че ГМО съдържаща храна води до увеличаване на заболяванията от астма, алергии, репродуктивни проблеми и образуване на тумори, като особено засегнати са бременните и децата. Друг сериозен проблем е, че полените на ГМО културите опрашват и не ГМО растения от същото семейство, както култивирани така и диви видове, което води до неконтролируемо разпространение на новите гени в природата и тоталното замърсяване с ГМО на територията, с непредвидими последствия. По-долу публикувам няколко линка по темата и един френски филм.
http://greentech- bg.net/?p= 1777
http://www.kompira. co.cc/
http://forthenature .org/news/ 1214
http://forthenature .org/petitions/ 12/

http://kolibka. com/2.html  - Светът според Монсанто (2008)

А ето и забраните от стария закон, които се отменят:
Раздел IV.
Забрани
Чл. 79. (*) (1) Забранява се освобождаването в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО: тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.
(2) Министърът на земеделието и горите съгласувано с министъра на околната среда и водите допълва списъка по ал.. 1 със заповед, която се обнародва в "Държавен вестник".
Чл. 80. Забранява се освобождаването на ГМО в териториите, включени в Националната екологична мрежа по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, както и в прилежащите им територии, обхващащи 30-километров пояс около тях.
Чл. 81. Забранява се освобождаването в околната среда и пускането на пазара на ГМО, съдържащи маркерни гени за антибиотична резистентност.
Чл. 82. Забранява се освобождаването на ГМО в околната среда и пускането на пазара на ГМО като продукти или съставка на продукти, за които е издаден отказ в държавите - членки на Европейския съюз.


Нека се обединим за бъдещето на децата си!
Седим ли си и мълчим ли си ще продължават да ни мачкат както си искат разни алчни и тъпи политици.





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: molinesia
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 202641
Постинги: 109
Коментари: 275
Гласове: 1485
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031