Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2010 15:22 - След дискусията - първи медийни реакции
Автор: molinesia Категория: Други   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.06.2010 08:31


 Поздравления за информационна агенция КРОСС за своевременното и адекватно отразяване на случилото се в пресцентъра на БТА. Отсъствието на поканените като представители на институции министри и депутати е показателно за тяхната готовност да обсъждат с обществото и хората своите настоящи и бъдещи решения и действия. Очевидно така много заявяваната от управляващите решимост за публично дебатиране на всички актуални теми е само на думи и далеч от добрата политическа воля, която изисква да се проявява от тяхна страна подобно дебатиране.
Разбира се, това е само началото на едно усилие, което дори оставено да се случва едностранно, ще продължи, защото  неговата посока е бъдещето на българския университет, българското образование, българския народ.


Университетски преподаватели: Не сме учители в килийно училище image image image
30 май 2010 12:49

imageСофия /КРОСС/ Ние не сме учители в килийно училище, а университетски преподаватели. Това заявиха от Сдружението на университетските преподаватели по философия по повод готвените промени в Закона за висшето образование, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. От организацията са убедени, че трудът, който създава интелектуална собственост, е подценен в България. Преподавателите по философия представиха своите виждания за развитието на образованието. Нито министърът на образованието Сергей Игнатов, нито представители на образователната комисия в парламента присъстваха на организираната дискусия, въпреки че бяха поканени. Преподавателите са възмутени, че в България се откриват университети, без висшето учебно заведение да разполага с преподаватели. Няма закон, който да посочва колко университета са необходими на нашата държава, посочват преподавателите. Друг проблем, според тях, е, че няма как да има конкуренция между университетите, при положение, че едни и същи преподаватели преподават и в държавните, и в частните университети.  

Според доц. Недялка Видева, зам.-ректор на СУ „Св. Климент Охридски", трябва да се регламентира законово създаването на постдокторантски институт. От законова обосновка се нуждае и ученето през целия живот.

Проблем, според преподавателите, е също, че младите хора не желаят да стават асистенти, поради финансови причини. Някои от участниците в дискусията заявиха, че кредитната система в университетите функционира формално. Според ст. н. ст. Владимир Стойчев, в БАН се провежда псевдореформа и управленският елит на БАН се опитва да мачка малките институти. 
Някои от преподавателите поискаха да се въведе осигурителен праг и за тях.

 

/КК/


Още отзиви и реакции  за събитиетоТУК 


Тагове:   Медийни,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: molinesia
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 203441
Постинги: 109
Коментари: 275
Гласове: 1485
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930